RAW bewerking

Het is een van de ideeën van de fotobond:
Stuur een volledig onbewerkte RAW foto naar de leden en laat dat naar eigen inzichten bewerken.

Binnen de fotoclub doen we dit als volgt:

Uploaden van RAW foto’s vraagt wat meer stappen dan uploaden van jpg foto’s.
1: Open je RAW foto bestandsnaam foto.xxx.   (xxx = NEF of CR2 of …)  in je fotobewerkingsprogramma (bijv. Lightroom), reset alle bewerkingen (alle schuifjes neutraal)
2: Sla de foto op als foto.jpg en ook als foto.dng
3: Upload foto.jpg naar album RAWBEWERKING middels het menu rechtsboven  “Ontdek” en klik op “Upload foto’s” (zoals uitgelegd in het menu-item FOTO FORUM).
4: Bekijk het album RAWBEWERKING. Als het goed is staat de foto erin.
5: Links onder de foto (onder ”Information”) staat een (groen) regeltje dat de raw foto.dng NIET beschikbaar is en dat die kan worden ge-upload naar het forum.
6: Klik op de groene regel en je komt in een nieuw scherm. Doe dan achtereenvolgens: Selecteer file (selecteer de foto.dng file), Klik op “Upload Files” en ga terug naar het forum
7: Het regeltje links onder “Information” geeft nu aan dat de raw foto.dng beschikbaar is voor download.

Andere fotoclubleden kunen de RAW foto (.dng) downloaden en vervolgens bewerken naar eigen inzicht op een creatieve manier.
Sla na het bewerken van de RAW foto het resultaat op als jpg bestand in het album RAWBEWERKING. Dit gaat op de zelfde manier als het uploaden van andere .jpg foto’s.