“Vorm en inhoud” stevige kost

“Vorm en inhoud” stevige kost

Pieter van Leeuwen waarschuwde al aan het begin van zijn presentatie dat deze nogal theoretisch zou worden en met wortels in de communicatiewetenschap. Het werd inderdaad een presentatie waar je je aandacht goed bij moest houden.
Woorden hebben een behoorlijk eenduidige betekenis, die ons van jongs af aan bijgebracht is. Beelden worden veel persoonlijker geïnterpreteerd. De fotograaf werkt op het snijvlak van woord en beeld. De fotograaf kiest of hij/zij een esthetische foto maakt (vorm) of een die een boodschap wil overbrengen (inhoud), of een combinatie van beide. Het publiek veerde op bij een foto van Robert Mapplethorpe, waar vorm en inhoud om de aandacht streden.
Aan de hand van voorbeelden liet Pieter zien hoe je in je beelden de aandacht van de kijker kunt richten. Naar welk punt in een foto wordt je aandacht het eerst getrokken? En welke details zie je in eerste instantie over het hoofd?
Enigszins abrupt was de presentatie ten einde en bleven de toehoorders achter met de vraag: hoe ga ik deze kennis in mijn eigen foto’s toepassen?

Pieter van Leeuwen heeft de tekstdia’s beschikbaar gesteld als pdf bestand. Het bestand is aan de secretarissen van de fotoclubs doorgestuurd. Leden van Fotoclub Borne vinden het bestand in de map Documenten onder het menu-item “Voor leden”.

Reacties zijn gesloten.