Wisselexpositie weer vernieuwd

Wisselexpositie weer vernieuwd

Al meer dan 10 jaar verzorgt Fotoclub Borne een permanente expositie in de zijgang van het Kulturhus Borne. Elke drie maanden worden de foto’s vervangen door een serie met een nieuw thema. Van oktober t/m december hangen er foto’s met als thema “Clair-Obscur”

Clair-obscur (uit het Italiaans) is een techniek uit de schilderkunst en is later ook in film en fotografie toegepast. Het contrast tussen licht en donker wordt sterker weergegeven dan het in werkelijkheid is. Hiermee wordt een dramatisch effect bereikt, waarmee driedimensionale vormen worden geaccentueerd. Bij clair-obscur is de achtergrond doorgaans donkerder en de voorgrond lichter.
De lichtbron zelf is meestal niet duidelijk aanwijsbaar; het zou de zon kunnen zijn, of een kaarsvlam, of – in de fotografie, is dit bv. een lamp.

De techniek is ontstaan in de Renaissance en in de Barok werd het systematisch toegepast. De schilder gebruikte het licht en donker om de nadruk te leggen op vooral de lichte delen, waarbij de donkere schaduwen naar de achtergrond worden gedrongen.

Meesters van het clair-obscur zijn bijvoorbeeld de Italiaanse schilder Caravaggio en “onze” Rembrandt.

De expositie is dagelijks te bekijken gedurende de openingstijden van het Kulturhus.

Reacties zijn gesloten.