Wisseltentoonstelling “Herhaling” nu te zien

Wisseltentoonstelling “Herhaling” nu te zien

Deze ochtend is de wisseltentoonstelling in het Kulturhus Borne vernieuwd. De tentoonstelling is t/m december gratis te bekijken tijdens de openingsuren van het Kulturhus. De tentoonstelling bevindt zich in de lange gang rechts na de ingang.

Deze periode is het thema “Herhaling”

Herhaling in de fotografie ontstaat door hetzelfde element, dezelfde vorm, dezelfde kleur etc. toe te passen. Dit hoeft niet perse een eindeloze reeks elementen te zijn. Twee of drie keer herhalen vertelt ons al dat de reeks zich voortzet. Onze hersenen begrijpen het en interpreteren de boodschap feilloos. Dit wordt vaak toegepast in de reclame.
De dynamiek die herhaling in de afbeelding aanbrengt geeft de foto extra zeggingskracht.
Zoals een echo in een landschap of als rijmwoorden in een gedicht.
Herhaling zorgt ook voor een rustgevend beeld ondanks de op het oog chaotisch toestand voor de lens. Herhalingen leveren boeiende foto’s op. Het lijkt op ‘veel van hetzelfde’ maar de herhaling of repetitie heeft zo zijn eigen verbeeldingskracht.
Ps. De meest extreme vorm van herhaling is wat bekend staat als het “Droste-effect”.
Op een Droste cacaoblik uit 1910 stond een verpleegster afgebeeld met in haar hand een afbeelding van hetzelfde pakje cacao met haar afbeelding, enz. Het beeld wordt daardoor eindeloos gerepeteerd en heeft de naam “Droste-effect” gekregen.
Dit is na te bootsen door in een spiegel te fotograferen en het onderwerp ook te voorzien van een spiegel. Dan herhaalt het onderwerp zichzelf keer op keer in een eindeloze reeks.

Reacties zijn gesloten.